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Consequences of Reimbursing Individual 
Insurance Premiums for Employees 
Provided by JA Benefits, LLC

Affordable Care Act (ACA) reforms that took 

effect this year may make purchasing health 

insurance in the individual market more 

accessible. Due to these reforms and the rising 

costs of health coverage, some employers have 

considered helping employees pay for 

individual health insurance policies instead of 

offering an employer-sponsored plan. 

On May 13, 2014, the Internal Revenue Service 

(IRS) issued FAQs addressing the consequences 

for employers that do not establish a health 

insurance plan for their employees, but instead 

reimburse employees for premiums they pay 

for individual health insurance (either inside or 

outside of an Exchange). These arrangements 

are known as employer payment plans. 

Background on Employer Payment Plans 

In Revenue Ruling 61-146, the IRS provided 

that if an employer reimburses an employee’s 

substantiated premiums for non-employer 

sponsored hospital and medical insurance, the 

payments are excluded from the employee’s 

gross income under Internal Revenue Code 

(Code) section 106. This guidance allowed an 

employer to pay an employee’s premiums for 

individual health insurance coverage without 

the employee paying tax on the amount. 

IRS Notice 2013-54, issued on Sept. 13, 2013, 

referred to these types of arrangements as 

“employer payment plans.” These employer 

payment plans are considered to be group 

health plans subject to the ACA’s market 

reforms, including the annual limit prohibition 

and the preventive care coverage requirement. 

The Notice clarifies that these arrangements 

provided to employees cannot be integrated 

with individual policies, and thus fail to satisfy 

the ACA’s market reforms. As a result, effective 

for 2014 plan years, these plans are essentially 

prohibited. 

Consequences for Employers 

Because employer payment plans do not 

comply with the ACA’s market reforms, the IRS 

indicated in the FAQs that these arrangements 

may be subject to an excise tax of $100 per day 

for each applicable employee ($36,500 per 

year per employee) under Code Section 4980D. 

However, an employer payment plan generally 

does not include an arrangement under which 

an employee may have an after-tax amount 

applied toward health coverage, or may take 

that amount in cash compensation. Thus, 

premium reimbursement arrangements made 

on an after-tax basis will still be permitted. 

• “Employer payment plans” are arrangements in 

which employers reimburse employees on a pre-tax 

basis for individual health insurance premiums. 

• These arrangements do not comply with the ACA’s 

market reforms. 

• Employer payment plans may be subject to an 

excise tax of $100/day per applicable 

employee. 

• Premium reimbursement arrangements made 

on an after-tax basis will still be permitted. 
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http://www.irs.gov/uac/Newsroom/Employer-Health-Care-Arrangements
http://www.irs.gov/pub/irs-drop/rr-61-146.pdf
http://www.irs.gov/pub/irs-drop/n-13-54.pdf

