## 2013 TPA Education Fellow Course

## Abstract:

The purpose of the program is to provide advanced education for audiologists that have a sincere interest in working with patients that have a sound sensitivity disorder and/or severe tinnitus. The program addresses the unique complications these patients encounter. Following the screening and evaluation process, audiologists will be able to develop an individualized management plan which includes instructive and cognitive counseling, appropriate sound therapy, and validation of treatment procedures. Audiologists will be guided to utilize support services to aid them in working with these often challenging patients.

## Learner Outcomes:

- List common characteristics of the debilitated tinnitus and the sound sensitive patient
- Describe the neurophysiologic structures of the auditory system which contribute to the presence of severe tinnitus
- Identify and categorize sound sensitivity conditions with or without tinnitus and/or hearing loss
- Identify concomitant disorders and exacerbating circumstances
- Apply instructive and cognitive tinnitus and sound sensitivity counseling techniques
- Choose appropriate sound therapy devices for individualized treatment
- List support and referral services

## **Time Ordered Outline:**

Day 1

8:00 - 8:15	Welcome and Introductions
8:15 – 9:15	Introduction to Advanced Tinnitus and Sound Sensitivity Care (lecture) (1hour)
9:15 – 9:30	Break
9:30- 10:45	Review of Neurophysiologic Contributors to Tinnitus (lecture) (1 hour 15 min)
10:45- 11:00	Break
11:00 – 12:15	Sound Sensitivity Disorders and Exacerbating Circumstances (lecture) (1 hour 15 minutes)
12:15 - 1:00	Lunch
1:00 - 2:00	Misophonia
2:00 - 3:00	Evaluation and Audiological Assessment (lecture and case studies) (1 hour)
3:00 - 3:15	Break
3:15 - 4:00	Mental Health Considerations (lecture) (45 minutes)
4:00 - 4:45	CHATT Categories and Individualized Plan (lecture and interactive) (45 minutes)
4:45 - 5:00	Break
5:00 - 6:00	Instructional Counseling (lecture and role play and demonstration) (1 hour)
	Day 2
8:00 – 9:30	Cognitive Counseling (lecture) (1 hour 30 minutes)
9:30 - 9:45	Break
9:45 – 10:45	Sound Therapy (lecture) (1 hour)
10:45 – 11:15	Mental Health Treatments (lecture 30 minutes)
11:15 - 11:45	Nutrition, Supplements, Exercise and Well Being (30 minutes)
11::45 -12:15	Sleep (30 minutes)
12:15 – 1:00	Lunch
1:00 - 2:00	Family and Legal Considerations (lecture) (1 hour)

- 1:00 2:00 Family and Legal Considerations (lecture) (1 hou
- 2:00 3:00 Case Studies (interactive) (1 hour)
- 3:00 3:15 Break
- 3:15 3:45 Consideration of Memory and Free-Recall as Contributors (lecture) (30 minutes)
- 3:45- 4:15 Support Services (lecture and demonstration) (30 minutes)